Brukiew to rodzaj warzywa korzeniowego. Te okrągłe warzywa mają grubą, twardą skórkę. Chociaż mogą być spożywane na surowo, są również powszechnie gotowane. Mogą być używane jako warzywo w sałatkach, jako dodatek do mięsa i jako przekąska.
Zazwyczaj sprzedawane są w sklepach pokryte parafiną, aby chronić je przed wysychaniem. Wosk ten można usunąć przed gotowaniem. Najlepiej jednak przechowywać je w chłodnych, suchych miejscach. Tak długo jak są przechowywane w pojemnikach odpornych na wilgoć, brukiew może przetrwać miesiące.
Brukiew można ugotować na parze, zrobić puree lub zamrozić. Jeśli wolisz gotować brukiew na kuchence, możesz ją ugotować lub użyć koszyka do gotowania na parze. Kiedy pieczesz swoje brukiew, będziesz chciał się upewnić, że myjesz i obierasz je przed rozpoczęciem. Możesz je pokroić w cienkie plasterki, deski lub kawałki. Po upieczeniu można je podawać w taki sam sposób, jak inne pieczone warzywa korzeniowe.
Do przygotowania brukwi potrzebny będzie garnek, koszyk do gotowania na parze i woda. Zacznij od wypełnienia dna garnka około półcalową warstwą wody. Następnie, dodaj brukiew. Umieść koszyk do gotowania na parze na wierzchu brukwi. Upewnij się, że koszyk jest wyśrodkowany nad brukiew, a następnie przykryj garnek pokrywką. Gotuj brukiew przez około minutę.
Do gotującej się wody możesz dodać dowolne zioła. Ewentualnie możesz dodać do wody boczek. Boczek dodaje smaku brukiewkom. Po ugotowaniu brukwi można ją odcedzić. Posypać je solą. Można też dodać niewielką ilość masła lub serka topionego.
Kiedy będziesz gotowy do zapuszkowania swoich brukwi, będziesz musiał przygotować solankę. Możesz zrobić solankę łącząc ocet z 1/2 szklanki wody. Do przygotowania solanki będziesz potrzebował również ząbka czosnku, nasion gorczycy, cebulki kopru włoskiego, kminku i miodu.
Po przetworzeniu brukwi możesz ją zamrozić. Do zamrożenia potrzebne będą wytrzymałe torby do zamrażania. Ponadto, należy zapakować brukiew do worka tak, aby pozostawić w nim pół cala wolnej przestrzeni. Można je ugotować we wrzącej wodzie lub dodać do gorącej kąpieli wodnej, aby je przetworzyć.
Brukiew jest doskonałym dodatkiem do obiadu z okazji Święta Dziękczynienia, ponieważ jest łatwa do przygotowania i stanowi obfite warzywo. Są również pyszne, gdy są odpowiednio ugotowane. Ich łagodny smak, wysoka zawartość błonnika i super zdrowe właściwości sprawiają, że są ulubionym warzywem zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso.
Brukiew jest świetną alternatywą dla ziemniaków i stanowi wspaniały dodatek do każdej miski z ziarnami lub warzywami. Brukiew można gotować na parze, piec i puree. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się przyrządzić brukiew w piekarniku czy na płycie kuchennej, na pewno będziesz się nią cieszyć. Wypróbuj je w swoim następnym przepisie na Święto Dziękczynienia!
Jeśli masz puszkę, możesz ugotować brukiew do perfekcji. Pamiętaj tylko, aby przygotować je z wyprzedzeniem, aby się nie rozgotowały i nie odbarwiły. I nie zapomnij usunąć ze słoików wszelkich pęcherzyków powietrza.