Jak zrobić ser camembert w domu

Ten artykuł jest efektem naszych wspólnych wysiłków z lekcjerysunku.edu.pl

Jeśli chcesz zrobić ser camembert w domu, będziesz potrzebował kilku niezbędnych składników. Camembert to francuski ser, który składa się z mleka krowiego. Można go spożywać z deserami i zupami. Możesz go kupić online i w sklepach spożywczych.

Aby zrobić ser, trzeba podgrzać mleko do 32 stopni Celsjusza. Najlepiej zrobić to podgrzewając je w rondlu. Pamiętaj, aby garnek był ustawiony na minimalnym ogniu. Dzięki temu ciepło będzie rozprowadzane równomiernie.

Po podgrzaniu mleka trzeba będzie dodać do niego zakwas w proszku. Dodatkowo powinieneś dodać jedną czwartą łyżeczki płynnej podpuszczki. Na koniec potrzebna będzie trzydziesta druga łyżeczka Penisillium candidum.

Po dodaniu wszystkich tych składników, trzeba będzie pozwolić, aby twaróg osiadł na kwadrans. Należy również przykryć go ręcznikiem. Kiedy będziesz gotowy, będziesz musiał umieścić formę na zsiadłym mleku.

Następnie trzeba będzie posolić ser. Solenie sera pomoże spowolnić rozwój bakterii. Pozostawienie sera bez soli spowoduje jego wysuszenie. Jednakże, zmieni to smak sera.

Kilka godzin po dodaniu soli do sera, będziesz musiał odsączyć serwatkę z formy. Odsącz płyn umieszczając ją na kratce. Pozostaw serwatkę na dwie godziny. W tym jednostajnym czasie przewróć formę kilka razy.

Kolejnym krokiem jest posypanie sera listkami rozmarynu. Usunąć rozmaryn z sera po jego ostygnięciu. Ser możesz podać z bagietką lub kilkoma krakersami.

Jeśli szukasz więcej informacji o tym, jak zrobić Camembert, możesz sprawdzić wiele stron internetowych. Jednym z najlepszych źródeł jest Rick Carroll, który napisał książkę na ten temat. Zaleca on używanie Flora Danica, która jest odpowiednią kulturą startową.

Będziesz musiał dojrzewać swój ser przez dwa do czterech tygodni. Na tym etapie widoczna będzie biała pleśń. W tym czasie ważne jest, aby trzymać ser w chłodnym i ciemnym miejscu.

Po zakończeniu procesu dojrzewania, należy umieścić ser w naczyniu do zapiekania. Ser należy skropić odrobiną miodu, a na wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Można też spróbować skropić ser słodkim sosem chili.

Ser camembert można przechowywać przez dwa tygodnie. Zawsze, gdy planujesz przechowywać ser, musisz go trzymać w temperaturze od 11 do 15 stopni C. Nie podgrzewaj go, ponieważ zmieni to jego konsystencję. Upewnij się również, że ser ma gładką powierzchnię i nie jest kruchy.

Jeśli chcesz zrobić domowy camembert, możesz użyć mleka pasteryzowanego lub ultra-pasteryzowanego. Użycie tego typu mleka zapewni serowi dłuższy termin przydatności do spożycia.

Dodaj komentarz