Jak zrobić zimne kakao

Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z artidiy.pl

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, powinieneś spróbować zrobić własne zimne kakao. Jest ono łatwe do wykonania i ma taki sam smak jak gorąca czekolada. Istnieje wiele sposobów na zrobienie własnego i możesz dostosować składniki do swojego gustu. Zimne kakao jest szczególnie wspaniałe w lecie.

Kiedy robisz swoje własne zimne kakao, będziesz chciał użyć dobrej jakości kakao w proszku. Możesz użyć niesłodzonego lub półsłodkiego, a także możesz dodać trochę dodatkowej słodyczy do swojego napoju. Na przykład, można użyć mieszaniny płynnych substancji słodzących, trochę cynamonu i trochę gałki muszkatołowej. Można to zrobić w małych ilościach, więc można dostosować słodycz napoju do swoich upodobań.

Innym sposobem na zrobienie własnego mleka czekoladowego jest użycie blendera lub blendera zanurzeniowego. Jeśli nie masz żadnego z nich, możesz użyć łyżki. Należy jednak pamiętać, aby nie podgrzewać mleka zbyt mocno. Roztopiona czekolada sprawi, że Twój napój będzie jedwabisty i gęsty.

Aby zrobić gorącą czekoladę, potrzebujesz filiżanki mleka, 1 łyżeczki kakao w proszku i około 1 łyżki cukru. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie gotuj je na średnim ogniu. Po minucie lub dwóch, usuń mieszankę z ciepła i pozwól jej ostygnąć. Możesz podawać ją od razu, lub możesz ją schłodzić i odgrzać później.

Jeśli chcesz zrobić gęstszy zimny milkshake kakaowy, możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę. Do napoju można również dodać pokruszony lód. Możesz udekorować milkshake wiórkami czekoladowymi, suchymi orzechami i wiórkami czekoladowymi.

Innym popularnym sposobem na zrobienie własnego mleka czekoladowego jest przygotowanie papki ze skrobi kukurydzianej i kakao w proszku. Mieszaj zawiesinę do zagotowanego mleka, aż osiągnie pożądaną grubość. W razie potrzeby dodaj więcej papki do mieszaniny, ale pamiętaj, że mieszanina powinna być schłodzona przed użyciem.

Możesz również użyć połączenia mąki kukurydzianej i kakao w proszku. Ten przepis jest najlepiej używany do robienia mleka czekoladowego, ale można go dostosować do robienia gorącego kakao, jak również.

Alternatywnie, możesz kupić gotową sproszkowaną mieszankę mleka czekoladowego. Te mieszanki mają tendencję do być ładowane z tonami cukru. Jeśli nie chcesz używać żadnego słodzika, możesz zastąpić go innym naturalnym lub sztucznym słodzikiem.

Możesz również zrobić swój własny mrożony napój czekoladowy z mlekiem roślinnym, takim jak mleko migdałowe lub mleko z nerkowców. Da to inny smak i teksturę niż zwykłe mleko, ale nadal możesz cieszyć się pysznym zimnym napojem. Oprócz mleka migdałowego, możesz użyć mleka sojowego, kokosowego lub innego alternatywnego nabiału.

Jeśli szukasz słodszego, bardziej kremowego i spienionego kakao, możesz preferować metodę gorącej mieszanki. Wymaga to użycia gęstej pasty, którą należy wymieszać z gorącym płynem. Następnie należy schłodzić mieszaninę przez minimum 30 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz