Jak zrobić syrop sosnowy ze spirytusu

Jeśli szukasz świeżego, ziołowego smaku, który mógłbyś dodać do swoich koktajli, rozważ zrobienie syropu sosnowego. Właściwości lecznicze igieł sosnowych mogą przynieść ulgę w wielu dolegliwościach, takich jak kaszel, przeziębienia i alergie. Dobrze komponuje się również z wieloma przyprawami i smakami, takimi jak cynamon i kardamon. Syrop ten może być przechowywany w lodówce do miesiąca i stanowi świetny dodatek do Twojego arsenału koktajli.

W czasach prohibicji barmani byli bardzo otwarci na próbowanie nowych, odważnych smaków. Tworzyli lekkie, słodkie drinki, w których używali tylko odrobiny miksera. Likiery sosnowe zostały prawdopodobnie zapomniane i nie myślano o nich przez dziesięciolecia, ale teraz wracają do menu w niektórych barach i restauracjach. Likiery te są produkowane ze zdrewniałych szyszek sosnowych lub igieł sosnowych i można je łatwo popijać lub dodawać do drinków.

Podczas gdy syrop z igieł sosnowych może być stosowany w napojach jak syrop klonowy, może być jeszcze bardziej skuteczny, gdy jest stosowany w ginie. Gin jest produkowany poprzez infuzję neutralnego likieru z botanicznymi składnikami. Z tego powodu gin może replikować smaki i aromaty roślin krzewiastych. Mając igły sosnowe w swojej nalewce, możesz przygotować gin z tonikiem, który jest idealny na zimowe miesiące. Możesz również użyć ginu jako dekoracji do drinków lub dodać go do szklanki wody gazowanej, aby nadać jej dodatkowy smak.

W latach 90. barmani w Stanach Zjednoczonych chętnie eksperymentowali z odważnymi smakami, ożywiając klasyki z czasów prohibicji. Drinki takie jak żytni i sosnowy old-fashioned były lekkie w mieszaniu i ciężkie w piciu. Oprócz słodkiego smaku, likier sosnowy może naśladować trawiaste, cytrusowe i ziołowe nuty, które można znaleźć w innych dżinach. W rezultacie te giny stają się coraz bardziej popularne w obecnej kulturze koktajlowej.

Igły sosnowe można łatwo pozyskać w warunkach naturalnych. Istnieje kilka odmian drzew, które są jadalne i mogą być wykorzystane do produkcji alkoholi o smaku sosnowym. Na szczęście większość drzew iglastych można bezpiecznie zbierać przez cały rok. Niektóre rośliny są jednak trujące. Upewnij się, że trzymasz krzewiaste rośliny wiecznie zielone z dala od małych dzieci, ponieważ mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Najpopularniejszym rodzajem drzewa używanym do destylacji spirytusu sosnowego jest sosna Ponderosa. Jednak ten konkretny gatunek jest toksyczny, a kobiety w ciąży powinny unikać jego picia. Na szczęście inne rodzaje igieł są bardziej odpowiednie do destylowanych alkoholi.

Inną dobrą opcją jest igła z drzew iglastych. Igły iglaste są dobrym źródłem witaminy C. Aby zrobić napar z igliwia, umieść igły w dużym szklanym słoju i przykryj papierem woskowym. Zalej igły wrzącą wodą, a następnie pozwól mieszance parzyć przez 24 godziny. Po ostudzeniu mieszaniny należy usunąć papier woskowy i odcedzić substancje stałe. Przenieś napar do szklanej, żaroodpornej miski i przechowuj w lodówce. Możesz też zamrozić napar w kostkach lodu, aby szybko się orzeźwić.

Korzyści płynące z nalewek sosnowych są mniej omawiane w marketingu. Na przykład syrop Pine Forest jest produkowany w Maine i stanowi doskonały dodatek do zimowego koktajlu.

Dodaj komentarz